Pseci park

Ovo je park u kojem mozete prosetati svog psa i popricati sa drugim setacima o bilo kojoj temi, od ishrane pasa do razmaka izmedju zeleznickih shina. Uzivajte u druzenju!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 Boxer

Ići dole 
AutorPoruka
ninaa

avatar

Broj poruka : 89
Datum upisa : 17.08.2007

PočaljiNaslov: Boxer   Ned Avg 19, 2007 9:01 pm

UVOD:
Neposrednim pretkom boksera smatra se mali, odnosno brabantski bulenbeisser. Ondašnji uzgoj bulenbeissera bio je uglavnom u rukama lovca, kojima je služio u lovu. Njegov zadatak bio je da divljač koju opkoli psi hajkaći zgrabi i da je čvrsto drži dok ne stigne lovac i ne usmrti plijen. Za ovaj zadatak pas je morao imati što širu gubicu sa širokim rasporedom zuba, da bi mogao zaista čvrsto da zagrize i čvrsto drži lovinu.
Svaki bullenbeisser koji je imao ove odlike, bio je podoban za svoj zadatak i koristio se u uzgoju koji je ranije sprovođen samo na osnovu rada i primjene psa. Tako je pokrenut proces uzgoja kroz koji je dobijen pas široke i prčaste pečurke.

OPČI IZGLED:
Bokser je srednje velik, robustan kratkodlaki pas kratkog, kvadratičnog tijela i jakih kostiju. Muskultura je suha snažno razvijena i plastično izrađena. Pokreti su mu živahni puni snage i plemenitosti. Bokser ne smije biti nezgrapan ni težak, kao ni slabašan ili lagan.

PROPORCIJE:
a) Dužina tijela prema visini grebena-građa je kvadratična, sto znači da granične linije, horizontala na leđima i vertikale spuštene do podloge sa vrha plečke, odnosno sa špica sjedne kosti formiraju kvadrat.
b) Dubina grudi prema visini grebena-grudi dostižu do laktova. Dubina grudi iznosi polovinu visine grebena.
c) Dužina nosnika prema dužini glave-odnosi se kao 1:2 ( mjereno od vrha nosne pečurke do unutrašnjeg očnog ugla, odnosno od unutrašnjeg očnog ugla do vrha potiljčne kosti ).

KARAKTER:
Bokser treba da bude jakih nervni samosvijestan, miran i uravnotežen. Njegova narav je od vitalnog značaja i traži brižljivo njegovanje. Njegova privrženost i vjernost gospodaru i kući, njegova budnost, kao i neuštrasivost i hrabrost kao branioca i zaštitnika su poznati od davnina. On je bezopasan u porodici, nepovjerljiv prema strancima, vedar i prijateljski raspolozen u igri, ali u ozbiljnim situacijama neustrasiv. Lako ga je obucavati zahvaljujuci njegovoj spremnosti na poslusnost, njegovoj odlucnosti i hrabrosti njegovoj prirodnoj ostrini i sposobnosti da oseca mirise. Njegova skromnost, čistoca i urednost čine ga prijatnim i dragocjenim porodničnim psom, psom za pratnju. Njegov karakter je čestit, bez dvoličnosti ili podmuklosti i u dubokoj starosti.

GLAVA:
Ona daje bokseru karakterističan izgled. Mora biti u dobrom odnosu prema tielu i ne smije izgledati niti prelako niti preteško. Gubica treba da bude što šira i što močnija. Lijepota glave počima na harmoničnim proporcijama gubice i lubanjskog dijela glave. S koje god strane glava se posmatrala, sprijeda, odozgo ili sa strane gubica uvijek mora biti u dobrom odnosu sa lubanjom to jest nikad ne smije izgledati premala. Glava treba da bude suha, dakle bez nabora. Uobičajeno je da se na čelu stvore nabori kada su uši podignute, ili kada uši nisu kupirane, pri povišenoj pažnji. Sa obje strane od korijena nosa spuštaju se naznačeni nabori. Tamna maska ograničena je na gubicu i mora oštro odudarati od boje glave, tako da izraz lica ne dijeluje mračno.

LUBANJA:
Čelo treba da bude što je moguće uže i uglasto. Ono je lako zaobljeno, nipošto ne kuglasto ili kratko, niti pljošnato i preširoko. Tjeme ne smije biti previsoko. Čeona brazda je tek lako neznačena, ne smije biti duboka, posebno ne među očima.

STOP:
Čelo obrazuje s nosnikom naznačen prijelaz. Nosnik ne smije buldogoliko biti utisnut u čelo, ali ne smije biti ni padajući.

OBRAZI:
Obrazi su razvijeni u skladu sa snažnim vilicama, pa ipak nisu suvišne naglašene. Oni u blagom luku prelaze u gubicu.

NJUŠKA:
Njuška je močna razvijena u sve tri dimenzije, dakle nije ni šiljasta ni uska, ni kratka ni plitka. Njen oblik zavisi od oblika vilice, položaja očnjaka i osobina labrnja.
Očnjaci moraju biti sto razmaknutiji i dobre dužine, tako da je prednja površina gubice široka, gotovo kvadratična i sa nosnikom obrazuje tup ugao. Sprijeda gornja usna leži svojom ivicom na ivici donje usne. Nagore zakrivljeni dio donje vilice sa donjom usnom koju zovemo bradom, ne smije previše prelaziti gornju usnu, ali još manje smije da nestane pod njom, več se mora jasno ocrtavati kako sprijeda tako i sa strane.
Očnjaci i sjekutići donje vilice ne smiju se vidjeti kada je gubica zatvorena. Usjek na gornjoj usni je dobro vidljiv.

USNE:
Usne upotpunjuju oblik gubica. Gornja usna je debela i razvijena. Ona sprijeda ispunjava prazninu koja nastaje zbog dužine donje vilice.

NOS:
Nos je širok i crn, sasvim lako prčast, širokih nosnih otvora. Vrh nosa leži nešto više od korijena nosa.

ZUBALO:
Donja vilica prelazi gornju i lako je zakrivljena na gore. Bokser je predgrizaž. Gornja vilica sa širokom bazom usađena na lubanjski dio i jedva se malo sužava prema naprijed. Zubalo je snažno i zdravo. Sjekutići su postavljeni ravnomjerno u pravoj liniji, dok se očnjaci nalaze međusobno daleko udaljeni i dobre su dužine.

OČI:
Tamne oči ne smiju biti premale, niti izbuljene, kao ni duboko usađene. Izraz odaje energiju i inteligenciju, no ne smije biti preteči niti napadan. Ivica kapka mora imati tamnu boju.

USI:
Visoko postavljene kupirane u vrh, srazmjerno duge i uspravno nošene, u bazi ne preširoke. Nekupirane uši imaju prikladnu dužinu prije su male nego velike, tanke, postavljene su sa obje strane u najvišoj točki lubanje, daleko su međusobno razmaknute. U mirovanju leže uz obraze. Kada je pas na oprezu, uši treba da s jednim jasnim naborom padaju prema naprijed.

MANE:
Nedostatak plemenitosti i izražajnosti, mračno lice, glava pinča ili buldoga, balavost, pokazivanje zuba ili jezika, špicasta ili prelaka gubica, padajući nosnik, kožast ili sužen nos, svijetla nosna pečurka, tzv. orlovo oko, nepigmentirani kapak, loše kupirane uši, ružnio uho, uglasta donja vilica, ovalni raspored zuba, loše smiješteni zubi, slabo izgrađeni zubi, loše zubalo uslijed bolesti.

VRAT:
Gornja linija vrata spušta se u elegantnom luku sa dobro istaknutim spojem glave prema grebenu. Vrat treba da bude izdašne dužine, okrugao, snažan, mišičav i suh.

MANE:
Kratak, debeo vrat, labava koža na vratu ( podgušnjak )-guša.

PREDNJE NOGE:
Prednje noge moraju sprijeda gledano, biti ravne, međusobno paralelne i imati lake kosti.

PLEČKE:
Duge i kose, čvrsto pripijene uz trup, ne smiju biti previše mišičave.

NADLAKTICE:
Duge, sa lopaticom obrazuje prav ugao.

LAKTOVI:
Ne smiju biti suviše pritisnuti na grudni koš, ali ni odstoječi.

PODLAKTICE:
Vertikalna duga i suha mišičava.

DOŠAPLJE:
Kratko, skoro vertikalno u odnosu na podlogu.

ŠAPE:
Male, okrugle, zatvorene, debelih jastučnica s čvrstim tabanima.

MANE:
Francuski stav, labave lopatice, labavi laktovi, slab zglob došaplja, zečije šape, pljosnata raširena šapa.

TIJELO:
Kvadratično, trup leži na jakim ravnim nogama.

GREBEN:
Treba da bude naglašen.

LEĐA:
Treba da budu uključujući i labinski dio leđa, čvrsta, ravna, široka i jako mišičava.

SAPI:
Lako nagnute, neznatno zaobljene i široke. Karlica treba da bude duga i naročito kod ženki široka.

GRUDNI KOŠ:
Dubok, doseže do laktova. Dubina grudi iznosi polovini visine do grebena. Dobro izražene podgrudi. Rebra su dosta zaobljena ali i ne naglašeno okrugla, pružaju se daleko unazad.

DONJA LINIJA:
Teče u elegantnom luku unazad. Kratke, čvrste, lako pribrane slabine.

MANE:
Preširok i uzak front, viseći trup, šarenasta leđa, slaba leđa, dug, uzak jako uvučen slabinski dio leđa, slaba povezanost sa sapima, uzdignute slabine, strme sapi, uska karlica, viseći trbuh, usukane slabine.

ZADNJE NOGE:
Vrlo mišičave, muskultura je tvrda i vrlo plastično istaknuta. Gledano od pozadi, zadnje noge treba da budu prave.

NATKOLJENICA:
Duga i široka. Ugao zgloba kuka i koljena po mogučnosti tupi.

KOLJENO:
U osnovnom položaju treba da se pruža ka naprijed, ali tako da ga još dodiruje zamišljena vertikala povučena sa kvrge zgloba kuka prema podlozi.

POTKOLJENICA:
Vrlo mišičava.

SKOČNI ZGLOB:
Snažan, dobro naznačen, ali ne nabrekao. Ugao iznosi oko 140 stepeni.

DOŠAPLJE:
Kratko sa nagibom od 95-100 stepeni prema podlozi.

ŠAPE:
Nešto duže nego prednje, zatvorene, debelih jastučnica sa čvrstim tabanima.

MANE:
Slaba muskulatura, nedovoljno ili previše zatvoreni uglovi nogu sabljaste noge, O-stav zadnjih nogu, kravlji stav, uski skočni zglobovi, zečije šape, pljosnate raširene šape.

REP:
Usađen više visoko nego nisko, kratko kupiran i uspravno nošen.

MANE:
Niska usađenost.

KRETNJE:
Živahno, puno snage i plemenitosti.

MANE:
Gegav korak, slab iskorak i ukručenost.

KOŽA:
Suha, elastična, bez nabora.

DLAKA:
Kratka, tvrda, sjajna i prilegnuta uz tijelo.

BOJA:
Žuta ili tigrasta. Žuta se javlja u različitim tonovima, od svijetlo žute do tamno jelenje crvene, pa tigrasti varijantne nijanse,koje su na sredini ( crvenožuta ). Crna maska. Tigrasti varijant ima na žutoj osnovi neizmjenično postavljanje tamne ili crne pruge, koje se pružaju u pravcu rebara. Osnovna boja i pruge moraju se međusobno jasno razlikovati. Bijele oznake nisu u osnovi za odbacivanje, one mogu biti vrlo odgovarajuće.

MANE:
Maska koja prejako prelazi preko gubice, kao i premalo izražena tigravost. Prljava osnovna boja, potpuno ili polovično bijela glava. Druge boje ili takva osnova boja, gdje je više od 1/3 površine teijla bijele boje.

VISINA:
Mjerena od grebena uz lakat do tla, mužijaci 57-63 cm, a ženke 53-59 cm.

MASA:
Mužjaci preko 30 kg. ( za psa visokog oko 60 cm. ), ženke oko 25 kg. ( za kuju visoku oko 56 cm, ).

N.B. Mužjaci moraju imati dva očigledno normalno razvijena testisa koji su u potpunosti spušteni u skrotum.

Brindl-tigrast

Žut

Tamno-tigrast-skoro pa crn

Pilar de David

Schunshud

Rad poslušnosti

Arrow http://www.allevamento-boxer.com/addestramento_boxer.asp?content=Addestramento+cane+razza+Boxer.html
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.crvenamunja.com
DeeDee

avatar

Broj poruka : 36
Datum upisa : 18.08.2007

PočaljiNaslov: Re: Boxer   Sre Avg 22, 2007 11:09 pm

prva ljubav zaborava nema Smile
ima jedna odgajivachnica u mestu pokraj Kule,stvarno izuzetni psi
http://www.poppytown-boxer.com/srpski.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.kdkula.org.yu/deedeenew/index.php
 
Boxer
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Pseci park :: Vise o psima :: Rase pasa-
Skoči na: